Pimpinellrosor/ Majrosor

Mina pimpinellrosor blommar så vackert nu. Doften av rosor sprider sig i trädgården. Hönorna har bråda tider, de hjälper oss med insektsbekämpningen i trädgården, många mygg på menyn blir det. 
Humlestörar.
Dubbel vit pimpinellros.
Poppius, rosa men med en känsla av silver, en riktig bokmärkesros.

Självhushåll

Idag har jag gjort slut på de oljor som jag hade i kylskåpet sedan i somras. Oljorna har blivit salvor, de små burkarna och burken med grönt lock innehåller ringblomsalva. Salvan som är grön innehåller mynta och är tänkt som fotsalva. Nu är mitt förråd av örtoljor slut och jag känner mig lite fattig i väntan på att förrådet fylls på i sommar.
Jag har skördat mina rabarber, ingen stor skörd men efterlängtad. Jag har gjort Solskensmarmelad, sommar på burk. Jag lägger rabarber i en marinad av citronsaft,vaniljstång och syltsocker.
Man silar av vätskan efter ett halvt dygn och kokar ihop lagen, till sist tillsätter man rabarbern och kokar den mjuk.
 
Färdigt! Njuuuuuut!

Persikoträd

Idag har vi planterat ett nytt persikoträd i trädgården. Trädet är ej ympat utan växer på egen rot och kan därmed bli ganska stort. Vi planerar att göra en spalje av armeringsjärn då frukten blir tung och grenarna kan behöva stöd. Intill den lilla stenmuren har trädet ett visst skydd. Vi ska även ge trädet en upphöjd bädd som jag läst mig till ska vara bra och även det ge lite extra värme.
 
Små fruktämnen finns på vissa grenar hoppas att de klarar flytten så vi får persikor till sensommaren. Nu har vi visserligen ett persikoträd till som vi planrterade i höstas, även det bär en del fruktämnen. 
Äppelblom. Ha en skön kväll!

Växtbytardag

Ett av mina fynd på växtbytardagen idag. Jag kallar den för dubbelt humleblomster men den har en etikett med det latinska namnet förstås, Geum Tai Mai.
Visst är den söt?
I eftermiddag har jag sytt ett nytt överdrag till madrassen på kökssoffan. Jag hittade en gammal handvävd duk på loppis för 40kr som var lite sliten på vissa ställen. Jag tog tillvara de bästa bitarna trixade och skarvade och så gjorde jag baksida av ett före detta madrassöverdrag som var slitet och noppigt efter att vi haft kattungar. Jag vände det tyget och vips hade jag ett nytt madrassskydd.

En tur på landet

För några år sedan släktforskade jag intensivt, men på senare år har det blivit mindre av den varan. Min sambo fick veta var hans mormor bodde som barn genom en bekant och idag åkte vi dit och fotograferade huset. Jag försöker dokumentera all kunskap jag får så att mina barn ska kunna söka upp sina rötter i framtiden. Släktforskning brukar man börja med när det inte finns någon kvar att fråga.
I Klagstorpsskola gick min sambos morfar sina första år han var född 1880.
Kossorna träffade vi på när vi tog en promenad o omgivningarna.
 

RSS 2.0