Tvättnötter

Jag har skickat efter tvättnötter från jordklok.se. Efter att ha googlat och läst på bestämde jag mig för att testa tvättnötter. Tvättnötterna innehåller saponiner som finns främst på skalens innersida, därför är det viktigt att köpa delade nötter inte hela.  Jag har läst olika doseringar men vi har hårt vatten och jag kommer att använda 10-12 halvor/maskin, man kan använda nötterna 2-3ggr. Jag ska skaffa en större tvättpåse då jag läste att nötterna har större effekt om de kan röra sig. Den lilla påsen som följer med nötterna är således lite för trång. 
De små flaskorna  på bilden innehåller eterisk olja lavendel och citrus. Jag droppar några droppar på påsen med nötterna innan jag lägger in den i tvättmaskinen. Tro det eller ej jag har tvättat mina vintertäcken som nu doftar lavendel, lyxigt. Jag köper även deoderant utan aluminium i hälsokostaffären. Borsten av trä med svinborst har jag köpt på Lapplandeccostore. Borsten har jag vaxat med trävax så att den blev alldeles sidenmjuk.
Jag behåller lte av min vanliga tvättutrustning man behöver ju inte bli fanatisk, eller vad tycker ni?

Smått o gott

Min Bouganvillea är ett semesterminne från Sicilien som blommar så här vackert. Terrinen är att loppisfynd som kanske får agera blomkruka så småningom.
Ormbunken är ett minne från mormor som mamma bevarat och skänkt vidare. 
Idag har jag förberett nästa års odligs säsong. Jag sparar fröer i melittapåsar till nästa års skörd. 

Skillinge

En mysig dag på österlen igen. Middag på hamnkrogen med underbar utsikt över havet och hamnen.
Promenad i den mysiga byn. Om jag någon gång skulle bygga ett hus skulle jag ha en sådan här dörr, så vackert och smart att ha dörren på en hörna tycker jag. Lägg märke till de franska liljorna som utgör mönster i de frostade glasen och den vackra snickarglädjen.
 
På Kapellgården drack vi eftermiddagskaffe i solen. Vi träffade på en "gammal" arbetskamrat till mig och hennes man, trevligt samtal medan de väntade på att det bröllop de skulle närvara vid skulle börja.
Autentiska miljöer är bevarade på Kapellgården.
Gamla kvarnstenar och andra bruksföremål.
Ett av borden på cafét.
Gammalt bokskåp.
Takbjälke märkt av tiden tand men fortfarande klädd i sin gamla tapet.
 

Nypon

En bukett med svarta nypon pryder mitt köksbord. Rosenbusken som har de enklaste rosorna, men i mitt tycke de vackraste nyponen. Det är min enkla vita pimpinellros som har svarta nypon som är vaxartat polerade.
Rosorna växer i sällskap med höstanemomen, en vacker kombination.
Dubbel vit pimpinell Finlands vita ros har färre nypon och svagare färg, kanske la den all kraft på blomningen?
 
Poppius har en helt annan färg och form på sina nypon.
Husmodersrosen få nypon och ännu svagare färg. Alla rosorna till hör pimpinellerna men är ändå så olika. Naturens under!!!!!
Ha en bra dag!
 

Sovrum del 2

Igårkväll skulle jag och min sambo åka och bada. Ska bara kolla blocket först säger jag, jag letade ju efter sängbord med marmorskiva. Plötsligt händer det, underbara sängbord rätt mått och pris bara tre mil härifrån, så det blev inget bad. Sänglamporna såg jag i Sommar med Ernst de är från ikea och heter Ranarp.
Säljaren berättade att jag ringde precis efter att det att annonsen kommit in, det gällde sekunder. Frun i huset ville egentligen inte skiljas från sängborden som hon köpt på 60-talet för 60kr styck, det var mycket pengar då.
Vad jag förstår är sängborden från tidigt 1900-tal.  Nu återstår att bestämma om jag ska måla dem vita?
Så praktiska lätt att städa under. det enda smolket i bägaren är att man bytt beslag någon gång under tidens gång, små bekymmer.
 
 
 

Bit för bit

När man har hus blir man aldrig färdig. Nu har vi äntligen fixat våra trappräcken, fästena sågades av i samband med att vi renoverade fasaden.
Färgsättningen på räckena har jag tagit ifrån mormors och morfars hus. Lite ovanlig men för mig helt naturlig eftersom jag nu har räcken som liknar deras.
Jag och morfar, i bakgrunden syns trappräcket, lite svårt att se färgen, men jag minns. Mitt barnbarn tyckte att det blev jättefint, färgen kanske blir ett minne för henne också, man vet aldrig.

Lillagården

Besök hos min syster idag. Här är de söta alpackorna samlade vid äppelträdet. Alpackorna rusar hit när de hör ett äpple ramla ner från trädet berättar min svåger.
Nytillskott även gotlandsfår ingår nu i djurbesättningen på gården. Gotlansfåret är min favoritras vad gäller får.
Vacker portal in till köksträdgården. Vi fick både morötter potatis och sallad med oss hem.
 
Glasveranda.

"Nya" antika järnsängar

För några veckor sedan hittade jag en annons på Blocket, en mycket trevlig dam, sålde antika järnsängar. Jag tog kontakt,sängarna fanns i Åre och vi började resonera om att göra affär. Säker betalning via blocket och transport via schenker och på den vägen blev det allt fungerade perfekt. 
 
 
 
Nu står sängarna i vårt sovrum. Sängarna var för korta för våra madrasser så min snälla man lämnade in dem igår och fick dem förlängda med 8cm, färdiga redan idag. Överkastet som mormor virkat till mig kom verkligen till sin rätt.Vi är så nöjda en dröm som blev sann. Inatt sover vi gott.

Lite skavda, sneda och vinga och alldeles underbara. Vilket hantverk en säng som håller i över 100 år det kallar jag kavalite. Sängarna kommer ifrån en gammal prästgård i Uppland, kul med en historia.
Massor av fina detaljer sängarna vilar på porslinshjul . Jag har köpt hjulkoppar i antikbehandlad mässing för att skona våra trägolv. Nu börjar jakten på "nya" sängbord, fortsättning följer. Två inlägg samma dag hör inte till vanligheterna. Ha en bra dag!

Näckros och husängel

Min rosa näckros blommar för första gången i dammen. Tålamodet hade nästan tagit slut vad gäller näckrosor. Nu är vi inne på tredje plantan och äntligen efter tre års etablering blommar den, väl värd sin väntan.
En liten oansenlig damm har fått sin juvel.
 På en utflykt till Ystad hittade jag denna söta ängel. I Ystad finns ett hus som kallas Änglahuset, ett korsvirkeshus med massor av änglar utskurna i träbalkarna. Tyvärr hade jag inte kameran med mig på utflykten. I en hantverksaffär säljer man änglar gjorda av en lokal konstnär, just med änglarna från 
änglahuset som förlaga.
Änglarna sägs skydda huset och dess invånare. 
 

Mer Mandelmann

Fru Lindeman med sina nya telningar. Tre stycken kultingar helt bedårande.
  Griskultingarna ser ut som leksaksdjur.Den minsta av smågrisarna var så trött och syns knappt på bilden. 
Vitlöksflätor hänger på tork.
Gårdsbutiken.
 
Underbar tomatplansch.
Mandelträd fullt med frukter, gissa om det väcker ha begär?

Träd

Jag satte en aprikoskärna för 10-år sedan, idag ett litet träd. De första vintrarna fick plantan tillbringa inomhus på min glasveranda. Jag spräcker skalet försiktigt med en hammare och planterar sedan direkt. Jag beskär trädet ganska hårt då jag vill ha ett litet knotigt träd, beskärning under JAS månaderna rekomenderas juli, augusti och september.
Ett blivande aprikosträd, en kärna jag sparade när vi köpte aprikoser på Sicilien. Plantan är två år och ska tillbringa ytterligare ett par vintrar på verandan. Det gäller att ha tålamod, den som väntar på något gott.......
Mitt mandelträd en överbliven julnöt planterades och här är resultatet. Hör och häpna denna krakmandel satte jag tidigt i våras och redan en så stor planta. Jag drömmer om att ha ett blommande mandelträd i trädgården.
Pelargon från Mallorca årets semesterminne.
 
 

RSS 2.0