Äppelskörd

Idag har jag bakat matbröd. Jag letade efter recept som innehåller äpple och hittade ett recept på matbröd med äpple i. Jag hade inte rågsikt hemma så jag tog i lite grovt rågmjöl istället. Jag följer inte recept slaviskt utan försöker använda de råvaror jag har hemma ibland blir det bra ,ibland mindre bra. Nu återstår att göra äppelmos till gröten i vinter och kanske en och annan äppelkaka.
Här kommer receptet:
50g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
12 1/2 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
6 dl grovrivet äpple
 
Smula jästen i en bunke och blanda ner ljummet vatten, rör till jästen löser sig. Blanda i äpple mjöl och salt ( jag tog i en tsk honung så att jäsningen förbättras) rör tills smeten släpper kantena och är smidig. Jäs under bakduk i en timme. Ta upp degen knåda och forma två limpor lägg på smord plåt jäs i 30min.  Pensla med ägg och strö över solroskärnor. Grädda i 275grader i 10min och sänk temperaturen till 175grader och grädda 30min färdigt.
Jag tog en promenad vid havet när degen jäste. Ha en bra dag!!!!

Julafton!

Jag fick ett paket häromdagen från en nätbutik som heter Hemgjord http://www.hemgjord.se. Jag köpte för första gången förpackningar till mina hemgjorda salvor, lypsyl och deoderant. Även lite andra produkter följde med beställningen. Det känndes som rena rama julafton!
Jag provade att göra deoderant efter ett recept jag hittade på nätet. Det blev deostick som fungerar perfekt har testat några dagar. Fräsch hela dagen bättre än de deoderanter jag köper i hälsokostaffären. 
 
Recept
 
Hemgjord deoderant
30g cocosolja
30g cocosfett
20g bivax
30g arrowrootpulver
3-4 tsk bikarbonat
10ml eteriskolja citron
några droppar eteriskolja ylang ylang
 
Smält de tre första ingredienserna i en gryta, tillsätt arrowrootpulver och bikarbonat medan du vispar och till sist doftoljorna. Häll i förpackningar och/eller burkar. Jag tog även lite sheasmör i blandningen men det går lika bra utan.
Lycka till att prova hur enkelt som helst!!! Doderant utan alminium.
 

Bergkristall

Jag lovade visa er mitt fina smycke jag köpte på den medeltidamarknaden i söndags. En stor bergkristall infattad i silver. Smycket är gjort efter förlaga man funnit på gotland, man använde det som förstoringsglas. Återigen man förenade nytta med nöje.
Jag älskar att plocka kastanjer som ni ser!!! Ha en bra dag!!!

Höst

Nu har hösten kommit för att stanna känns det som. Jag har plockat in mina blommor undan för undan under hela förra veckan. Vissa blommor har vuxit så att det fick bli en rejäl beskärning innan de kunde inta sin plats på fönsterbrädan, hibiskusbuketten fick jag på köpet. Hibiskusen fick jag av en proffessor på Alnarps lantbruksuniversitet, ett fint minne.
Katterna känner också att det är höst, nu är det soffläge som gäller.
Mina älskade katter visst är dom fina? Ha en fin kväll!!!

Brunch och Medeltida marknad

Brunch på Bäckaskogsslott tillsammans med goda vänner.
Mycket god mat och mysig atmosfär bjöd slottet på som vanligt.
Stilleben.
 
Vackra pumpor smart att "förankra" dem med rep.
Direkt efter brunchen bar det av till Gudahagen i Näsum och Medeltida marknad. Massor av fint hantverk mycket trevligt, över förväntan.
Jag köpte ett vackert smycke, visar en annan dag! Ha det bra!!!!!

Ha en trevlig fredag!

 
 
Idag fick jag denna vackra blomma av en arbetskamrat, hon vet att jag älskar blommor. Tänk vad en sådan gåva kan ge glädje!!!!
Blomman är ovanlig och heter Clerodendrum Prospero. Ha en trevlig fredagskväll!!!!!
 
 
 
 
 
 

Tvätt

 Jag lovade att åtekomma med en utvärdering av tvättnötterna. Nu har jag provat tvättnötterna i några veckor. Till normalt smutsad tvätt som man kan tvätta i 60 grader fungerar de utmärkt. Jag lägger nötterna i en större tvättpåse så att de kan röra sig fritt för bästa effekt. Till träningskläder tycker inte jag att de fungerar svettlukten finns kvar efter tvätt. Jag har kokt flytande tvättmedel på nötterna som jag använder när jag tvättar i 40 grader det fungerar bra.
Fläckar tar jag bort med linoljesåpa, jag förbehandlar fläcken det fungerar jättebra. Slutsatsen blir att jag tvättar så mycket jag kan med tvättnötterna och resten med vanligt tvättmedel det ena behöver inte utesluta det andra.
Hönorna myser i höstsolen, ser ni tidlösan som blommar så fint?
Mor och dotter, den gula kycklingen är en kopia av sin mamma så söt! Ha en bra kväll!!!!

Äppelmust

Vi har en gammal fruktträdgård med många stora äppelträd. Varje år får vi fler äpplen än vi kan ta hand om. Äppelsorten på bilden kallas melon eller citronäppel och är en gammal sort mycket bra till must och mos.
För ett par år sedan började jag fundera på om vi kunde göra egen must. Efter att ha läst på en hel del köpte jag en råsaftcentrifug från Clas Olsson 499kr. Centrifugen fungerar jättebra till husbehov men det är en tidskrävande metod att musta. Just nu passar den oss bra vi får se hur det blir i framtiden?
Jag står ute och gör musten det besparar oss en hel del kladd inomhus. Jag får gå in med jämna mellanrum och diska filtret (ca en liter must kan man göra innan man rengör filtret). Idag gjorde jag 3 liter must det tog ca en och en halv timme.
Så här vacker blir färgen på musten med mina äpplen. Musten är godast iskall, men är lite sträv i smaken. Tänk en produkt helt ekologisk utan tillsatser med massor av nyttigheter i som jag gjort själv.
Jag ska prova att frysa must det har jag inte gjort förut. Man måste våga för att vinna!
 
Restprodukterna till komposten som även är odlingsbädd för min squash. Ha en bra söndagskväll!!!!!

Skördetid

Det blev en del svamp plockad igår. Blomkålssvamp, taggsvamp, kantareller och svart trumpetsvamp. Det är så härligt att gå i skogen, det är verkligen att ladda batterierna.
Blomkålssvampen är så god, hittar man en sådan har man en rejäl svampmåltid.
 
Vi åt svampmacka till kvällsmat och några paket svamp la jag i frysen till kommande behov. Svampsås, svamppaj och svampomelett osv. Då känner jag mig riiiik!!!!!! Ska försöka hinna göra ett inlägg lite senare idag som också ska handla om skörd. Ha det bra!!!

Pompondahlia o vitlök

Jag köpte två sorters dahlia i våras den ena åt sniglarna upp den andra blev så här vacker. Pompondahlian är en av mina favoriter med sina klotrunda blommor.
Hösthallonen ger fortfarande skörd. Vitlöken fick komma in efter att ha hängt i växthuset på tork.
En av lökarna blir nytt utsäde. Jag har redan planterat dem, tänk att planera nästa års skörd nu det känns hoppfullt.
Några av dahliorna fick följa med in och pryda sin plats i vas. Nu väntar svampskogen. Ha en bra dag ni alla där ute!!!!!

Fredagsmys!

Tvålen uppskuren i bitar, de vita prickarna är "sjögräset" jag tillsatte det blir alldeles vitt när det torkat. Tvålen verkar att bli bra i konsistensen. Tvålen ska vila i en till två månader innan vi kan använda den. Jag sätter brickorna högst upp på mina köksskåp och glömmer att de finns.
Syskrinet är färdigmålat jag blev så nöjd med färgen.  Nu njuter vi av att det är fredag! Ha det bra!!!!!

Handgjord tvål

Idag har gjort en omgång tvål. Boken som Tatyana Hill skrivit är min bibel vad gäller handgjord tvål. Min tvåltillverkning startade för ett par år sedan(bara till husbehov) då jag gav bort hemgjord tvål i julklapp. Men egentligen fick jag inspiration redan då min väninna gjorde tvål och sålde på julmarknad. På den tiden var mina barn små och tvåltillverkning är ingenting för barn. Det var av min väninna jag först fick låna denna bok som jag sedan köpt på antikvariat. Min son blev av med sin orena hy då han använde hemgjord tvål det är en av anledningarna till att jag fortsatt göra tvål. Vi använder numera bra hemgjord tvål och belastar på så sätt miljön lite mindre.
Utförliga bilder och beskrivningar och massor av tips och ideér. Men learning by doing är nog det som fungerar bäst i längden. Nu exprementerar jag hej vilt. Min favotit tillsats är tång och sjögräs från havet. När jag står i duschen på vintern så har jag en bit av havet i tvålen, lyxigt.......
Här har jag mätt upp alla ingredienser utom kaustiksoda och vatten. Jag använder min egen ringblomsolja och även lite rosenolja jag gjorde i somras. Det enda som inte är så kul är "the risky moment" när man ska blanda kaustiksoda i vatten och senare när båda vätskorna har samma temperatur blanda dem med varandra. Kaustiksoda är starkt frätande men om man är metodisk och tar det lugnt går det bra.
Tvålen i två formar klädda med oljat bakplåtspapper. Denna gång tillsatte jag eterisk olja av lavendel och citron och även torkat sjögräs som jag plockade i somras innehåller tvålen.
 
 
Bäddat för tvål. Nu ska tvålen vila inbäddad i tidningar och filt en till två dygn innan jag skär den i bitar. Ha en bra dag!!!!!

Jugendrosor

Flitens lampa lyser och en av mina ideér håller på att ta form. För 25 år sedan broderade jag fyra gardinlängder med jugendrosor, de sista 23 åren har de legat i linneskåpet. En av anledningarna till att jag inte använt gardinerna är att de var för korta till fönstren i mitt nuvarande hus. I somras kom jag på att jag kan göra längderna till knytbandslängder då vinner jag lite längd, jag köpte vita bommullsband på Jysk. Imorse sydde jag på banden på maskin, sedan tvättade jag längderna i tvättmaskinen i mitt nya flytande tvättnötstvättmedel. Förr hade jag tvättat länderna för hand, sytt fast banden för hand men jag har blivit klokare mer rädd om min tid.
Så här blev det med bommullsbanden, helt ok tycker jag, längden blev perfekt.
Mönster detalj. Tidigare var jag så rädd för att gardinerna skulle bli blekta men nu tycker jag bara att det är vackert. 
Vansinnigt att låta de vackra längderna ligga i linneskåpet, jag är så glad att de nu är på plats som prydnad i mina fönster.

Många idéer

Det här syskrinet fick jag av en snäll arbetskamrat! Jag tycker inte om färgen och kände att nu får det bära eller brista, jag målar om skrinet. Jag har länge varit sugen på att måla i en kulör min syster har på ett gammalt skåp. Min svåger skrapade av några flagor till mig från insidan av skåpet som är målat med linoljefärg.
Så här ser skrinet ut inuti. Massor med roliga burkar och sybehör.
Äggskalsblå? Såhär ser det ut målat en gång med färgen jag fick hjälp att ta fram, riktig linoljefärg. Linoljefärg flagnar inte den eroderar, den slits och blir tunnare och tunnare, tom slitaget blir vackert. Det som är negativt med linoljefärg är den långa torktiden ca ett dygn tar det för den här färgen att torka.
Ordning och reda!
Allt samlas på vedspisen. Egenodlad squash, burken med fröer, flytande tvättmedel jag kokt på tvättnötter idag porlinsburk full med mynta till vinterns te osv. Jag ska ge en utvärdering av tvättnötterna så småningom jag håller fortfarande på att lära mig använda dem på rätt sätt.
Till sist mjukpeppearkaka med frosting och gula hösthallon. Ha en trevlig lördagskväll!!!!

Vardagsliv

 
 
För några år sedan köpte jag denna vackra ostkupa för 30kr. På mitt arbete har vi en ostkupa i plast och jag har upptäckt att osten håller sig bättre och smakar godare med denna förvaring. 
Jag ska använda min ostkupa till ost och inte bara till pynt, så nu blir det till att köpa ost som passar ostkupan.
Kylskåpet ser trevligare ut med en vacket ostkupa på hyllan, vardagslyx. Utvärdering följer.
 
Vi har skördat vår egen potatis inte så mycket, men ändå så kul.
 
Köttbullar till middag en omgång till på gång i stekpannan. Behöver rensa frysen ska ta slut på allt kött innan vi köper mer.
Ytterligare en tur på österlen har vi klarat av en jämn födelsedag skulle firas. Fina ekologiska äpplen köpte vi med oss hem. Borta bra men hemma bäst, tycker jag!
Ha en bra dag!!!!!

RSS 2.0