Goda vänner!
En eftermiddag hos goda vänner. Jag och min väninna tog ett bad och våra män bastade. Mysig fika i deras paviljong medan regnet smattrande på taket. Svensk sommar när den är som bäst. Tack för en trevlig eftermiddag Maria och Roger!
Mina hemgjorda tvålar förvarar jag i skokartonger som står ovanpå mitt linneskåp. Häromdagen hittade jag självhäftandeplast i en affär på deras tiokronors marknad, jag visste inte riktigt vad jag skulle använda det till. Så kom jag på det min skamfläck ovanpå skåpet skulle fixas till.
Jag blev så nöjd, nu ser det prydligt ut. Etiketterna gjorde jag av frysetiketter jag hade hemma.
Är rött en sommarfärg?
Jag älskar röda detaljer både till sommaren och till jul. De röda snörena med vita prickar tog jag vara på när jag beställt tårta, så söta. Kanske får de pryda en julklapp eller en sommarpresent, lika fint vilket som. Pepparkaksformarna får stå framme året runt de är lika vackra på sommaren? En bukett med myskmadra ligger på hyllan den luktar fantastiskt gott när den torkat, den får flytta in i linneskåpet vad det lider.
Rosenpelargon gör skäl för sitt namn blommorna påminner om små rosor.
Mormors bukett
Buketter med ringblommor och gubbaskägg är för mig starkt förknippade med mormor. De skarpa lysande färgerna och doften av de båda aromatiska blommorna. När jag står med buketten i handen känns det som om min kära mormor var alldeles närvarande. Jag önskar lämna liknande minnen till barn och barnbarn.
Sommar
Vårt hus är byggt 1920. Vi har totalrenoverat huset både utvändigt och invändigt eftersom det i princip var helt omodernt när vi kom hit dec 1996. Det känns som en ynnest att få förvalta ett sådant hus som har nästan all gammal charm kvar. Vi har försökt att behålla så mycket som möjligt av ursprunget. Hantverkarna som hjälpte oss att renovera utsidan har gjort ett fantastiskt jobb, vi är så nöjda. Igår när min man var ute och klippte häcken cyklade en farbror förbi och sa -Det var ett grannt hus du har.
I väntan på skörd. Om man tittar noga ser man att längst ner på vinbärsbusken finns inga bär. Hönsen har fått smak på vinbär och hoppar upp för att nå bären, hönsen är trädgårdens skådespelare.
En persika får vi i år, det blir spännande att följa den under tillväxten.
Hönsen inspekterar vårt nya Päronkvittenträd.
Glad Midsommar!
Som bekant frossar jag i rosor midsommartid. Dagen har innehållit en utflykt till Österlen, igen.
Idag har vi köpt ett träd, äkta Päronkvitten till ett pris av 295 kr ett riktigt fynd. Jag ser fram emot att kommande år koka marmelad och gele av frukterna. Blomningen är vacker och en enda frukt sägs parfyrmera ett helt rum. Päronkvitten är svårt att få tag på vi är så nöjda. Jag hade lovat min man att det var det sista trädet som vi skulle plantera, hm, jag tror inte att han trodde mig. Jag har ju två små träd i växthuset som jag dragit upp från kärnor ett aprikosträd från Sicilien och ett mandelträd.
Par i rosor
Ingerdsros är den enda ros i min trädgård som har anknytning till släkten. Ingerd är mammas kusin och bor i Kullabygden. Rosen kommer ifrån hennes underbara sekelskiftesträdgård med buxbomhäckar och har på grund av sitt ursprung en speciell plats i mitt hjärta.
Får jag presentera Rosa alba maxima, en av de få vita rosorna i min trädgård. Kritvita rosor , champangne färgade knoppar. Min dotter hade knoppar av denna ros i sitt hår på studentbalen.
Mitt hav!
Havet är en underbar kraftkälla. Havet förändras efter väder och vind, alla dessa skiftningar i färg och temprament från kvav lungt till storm.
Jag är så tacksam för att jag bor vid havet och kan njuta av det varje dag!
Styvmorsviolen är en av mina favoriter på strandängarna.
Gräs i vacker gråblå nyans.
Fläder
Idag var det dax att göra flädeblomssaft. Flädern blommar tidigt i år.
Mitt recept är lite modifierat men grunden är densamma som jag gjort i 30år.
20st fläderblommor
2 citroner
1 lime
2 1/2 liter socker
1 1/2 liter vatten
en vaniljstång
Varva blommor och citron/lime med socker, koka upp vattnet häll över och rör om. Låt stå 8-10 dagr i kylskåp och rör om då och då.
I år har jag ingen citron eller vinsyra i saften,den tillsätter man för att göra saften syrligare och mer hållbar. Jag tillsätter lite atamon istället dessutom fryser jag saften. Jag tycker ofta att saften är väl sur, nu blir det den naturliga syran som får sätta sin prägel. Spännande och se hur smaken blir!
Rosor i ett sprucket krus..........
Ikväll har jag plockat min första bukett rosor. Kvällsljuset gjorde rosorna nästan magiska så efterlängtade och vackra.
Jag har många gammeldagsrosor i min trädgård, de flesta är hitterosor eller gåvor jag fått. Nu kan jag dela med mig av mina rosor. Då känner jag mig rik.......................
Förena nytta med nöje
En del av snäckorna och stenarna jag plockade på stranden har blivit ett blickfång på matbordet.
Resten av snäckorna har jag lagt runt min buxbomhäck. Jag har läst att man förr använde musselskal runt buxbom som näring, altså både funktionellt och vackert.
Visst blev det fint? Musslorna har en sådan härlig blå färg.
Lerberget
Min mormor är född i Lerberget, igår åkte vi dit för att fira min mammas födelsedag. Vi var fyra generationer med på utflykten. Trots de mörka molnen hade vi tur med vädret vi hann plocka snäckor och njuta av de fina vyerna innan regnet kom.
Vi plockade många fina snäckor, jag ska visa senare vad jag ska använda dem till.
I sjöboden satt vi och fikade.
Interiörbild inifrån boden, så mysigt och skönt att slippa blåsten en stund.
Utsikt över sundet, hisnande vackert.
Mer inspiration!
Idag har jag skördat kryddor för att göra mitt eget örtsalt. Gräslöksblommor för mild löksmak jag älskar när man kan ta tillvara alla delar av en växt. Basilika, mejram, salvia, rosmarin och timjan. Jag tänker använda kryddorna till vinten då sommaren känns långt borta.
Jag har skördat min första vitlök idag, kunde inte hålla mig längre. Jag satte en vanlig köpelök och en utsädesvitlök i höstas. Denna vitlök kommer ifrån en köpelök och är så fin, trots att man inte rekomenderar att sätta något annat än utsädesvitlök. Jag ska vänta ca en månad sedan ska jag skörda all vitlök.
Jag har även skördat och torkat citronmeliss som ska användas till te. Enligt örtmedicinen har citronmelissen blodtryckssänkande egenskaper.
Egen skörd är guld värd
Idag har jag gjort rabarber/krusbärssaft. Min rosenolja är färdig och hönsen värper massor av ägg. Då känner jag mig rik!!!!!
Rosenolja av bladen från Poppius. Jag valde Poppius för att den rosen i mitt tycke har den bästa rosendoften. Rosenoljan ska jag använda till tvål och krämer. Rosen är ju som alla vet den mest mytomspunna när det gäller skönhetsmedel.